НОВИ ШАЛТЕР ПОШТЕ У НИШКОЈ ПАЛИЛУЛИ
19.1.2012

У Градској општини Палилула отворен је још један шалтер у поштанској јединици која је лоцирана у Услужном центру општине у улици Бранка Радичевића 1 (седиште општине Палилула). На овај начин, по речима проф.др Игор Новаковића, председника општине Палилула побољшаће се рад службе и убрзати услуге које ова поштанска јединица пружа грађанима. Мирослав Јанојлић, директор РЈ Поштански саобраћај Ниш - ЈП ПТТ Србија, истакао је овим поводом добру сарадњу са руководством општине и најавио нове пројекте у циљу унапређења пружања услуга грађанима овог дела града. Овом догађају је присуствовао и Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске оппштине Палилула.

Радно време поштанске јединице у општини Палилула, са странкама, радним даном, је од 07:30 до 14:30 сати а број корисника услуга на месечном нивоу је око 5000 грађана. У раду Управе Градске општине Палилула успостављен је систем менаџмента квалитета у складу са захтевима стандарда ИСО 9001:2008. Овим се Градска општина Палилула нашла на светској референтој листи локалних самоуправа које својим радом испуњавају строге захтеве овог стандарда квалитета а то је пре свега потпуно задовољство корисника услуга – грађана и свих запослених. У нашем услужном центру, који је смештен у веома малом простору, грађанима се пружају различите услуге из надлежности управе. Више од 15.000 грађана месечно користи услуге центра-истиче председник Новаковић. Радимо на томе да и у насељу Делијски вис обезбедимо одговарајући простор за још једну поштанску јединицу.

Општина Палилула је установила и интегрални информациони систем „ИНФО 48“, који пружањем информација по захтеву грађана, обједињује рад општинских служби ГО Палилиула и рад свих јавних предузећа Града у решавању проблема грађана са територије општине Палилула.
(Текст и фото: Д.Видојковић)